„Quod erat demonstrandum”, prescurtat q.e.d. vine din latină şi înseamnă „ceea ce trebuia demonstrat”. Este formula cu care se încheie rezolvarea unei probleme de geometrie în manuscrisele operei lui Euclid.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cont nou | Ai uitat parola?

Ştiaţi că?

Ştiaţi că Pitagora considera cunoştinţele muzicale ca făcând parte din domeniul matematicii şi în mod special din teoria numerelor? „Sunetele armonioase, spunea Pitagora, sunt produse de rapoartele exprimate în numere întregi şi cu cât valoarea numerică a raportului este mai mică cu atât sunetul este mai frumos”.

Vezi toate

Anecdote matematice

Un ardelean şi un matematician în tren. După un timp trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 425 de oi."
Se uită şi matematicianul, scoate un pix şi o foaie de hârtie, calculează... nimic.
Dupa o oră mai trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5,6... 281 de oi."
Matematicianul scoate laptop-ul, calculează, utilizează toate programele complexe de calcule... nimic.
Dupa încă câteva ore trec pe lângă altă stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 892 de oi."
Matematicianul scoate telefonul mobil, sună un prieten matematician, se conectează la internet, caută, trimite mai multe mail-uri, nimic.
- Domnule, nu vă supăraţi, dar eu sunt matematician, membru al Academiei, cu diplome multe, comunicări ştiinţifice internaţionale etc. şi nu am putut număra. Cum faceţi?
- No, d-apăi simplu, domnul meu... numeri picioarele şi împarţi la patru!

Vezi toate

citate matematice

"Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei."

Ion Barbu

Vezi toate

Pledoarie pentru matematică

Nota 0.00 / 0 voturi
interes general Simpozionul „Învăţământul matematic în zona Făgăraş” a celebrat centenarul S.S.M.R.

Comenteaza Trimite unui prieten Imprima

Anul acesta, în data de 24 martie, la Colegiul Naţional „Radu Negru” din Făgăraş a avut loc „Simpozionul Învăţământul matematic în zona Făgăraş”. Evenimentul a fost o prelungire firească a iniţiativei „2010 – Anul Matematicii în Şcoala Românească”, lansată de S.S.M.R. cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

Acest proiect a avut ca obiectiv sublinierea necesităţii folosirii Gazetei Matematice pentru obţinerea unor rezultate remarcabile la nivel naţional şi mondial, dar şi înţelegerea faptului că matematica nu trebuie privită ca o sumă de formule şi de algoritmi, ci ca principalul mijloc de educare a gândirii raţionale, corecte şi inovatoare.

Simpozionul a avut o secţiune de prezentare a unor referate matematice, şi o alta constând în prezentarea expoziţiei „Creaţii matematice în Ţara Făgăraşului”. Profesori de matematică, elevi şi absolvenţi s-au întâlnit pentru a participa la această dezbatere, cu scopul dezvoltării unei motivări suplimentare prin schimbul de informaţie, în vederea obţinerii de noi rezultate remarcabile în domeniul matematicii.

 

Expoziţia „Creaţii matematice braşovene”

La Colegiul Naţional „Dr.Ioan Meşotă“ din Braşov a avut loc expoziţia „Creaţii matematice braşovene“. Expoziţia de publicaţii matematice a fost dedicată sărbătoririi Anului Matematicii în Şcoala Românească şi a fost organizată de Filiala Braşov a Societăţii Matematice din România, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“.

În acest an, se împlinesc o sută de ani de la înfiinţarea Gazetei de Matematică. Expoziţia a făcut parte din manifestările organizate de Societatea de Matematică pentru a marca acest eveniment important. La Braşov este uşor de organizat un astfel de eveniment pentru că sunt profesori cu lucrări deosebite şi de mare vizibilitate. De la catedra de Matematică a Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Transilvania am venit cu cele mai reprezentative lucrări.“, a declarat  Eugen Păltănea, preşedintele Filialei Braşov a Societăţii de Matematică Braşov şi decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică.

La eveniment au participat autorităţi locale, profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, studenţi şi elevi. „În Braşov sunt mulţi profesori care au scris foarte multe cărţi, culegeri şi manuale care merită expuse. Liceul Meşotă a fost ales pentru că este un liceu cu tradiţie în profilurile reale şi de-a lungul timpului, am avut cele mai bune rezultate la matematică.“, a declarat Octavian Polexa, directorul Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă“.

Expoziţia şi-a propus să aducă în atenţia publicului larg o multitudine de culegeri de probleme, manuale şi lucrări ale profesorilor de matematică din judeţul Braşov. O secţiune aparte a fost dedicată matematicianului Laurenţiu Duican, care s-a stins din viaţă la numai 19 ani, lăsând în urmă lucrări de prestigiu în domeniul ştiinţelor exacte. În memoria sa, la Braşov se ţine în fiecare an Concursul Naţional de Matematică „Laurenţiu Duican”.

Profesorii, părinţii, elevii, studenţii, dar şi absolvenţii au putut vizita până pe 31 iulie 2010 această expoziţie, adresată tuturor pasionaţilor de matematică.

Nu există comentarii!

Pentru a comenta trebuie să te autentifici!